Ook wij hebben, helaas in de regen, vandaag meegelopen met de 'Syttende mai/toget' vanaf de Tynset-kerk. Ik had er niet veel zin in, maar als je eenmaal aan het lopen bent is er, zoals André zegt, 'n speciaal gevoel van saamhorigheid. En inderdaad, als je dan meeloopt hoor je er toch een beetje bij. Ondanks de regen veel lachende gezichten.
Er was ook een man (vrouw?) in een duikerspak die de rivier Glomma aan het afzakken was. André zag hem vanuit de richting Tolga onder de brug van Tynset door zwemmen, richting Alvdal.
Na de traditionele bijeenkomst bij het verpleeghuis, met toespraken en zingen, zijn we naar Holmenhallen, de sporthal gegaan. Hier waren we vorig jaar ook geweest en daar worden voor de kinderen altijd leuke spelletjes georganiseerd. Niels en Tygo hebben zich uitstekend vermaakt, terwijl wij een leuke ontmoeting hadden met een Nederlandse dame en haar Noorse man die al langer in Tynset wonen. We hebben telefoon en emailadres uitgewisseld.
Na het spelen hebben de jongens nog even genoten van een ijsje. Dat hoort erbij op zo'n dag.
Daarna zijn we richting de bioscoop gegaan waar vanmiddag 2 gratis films werden gedraaid. We waren wat te laat voor Astrix en Obelix, maar hebben daarna met z'n allen naar 'Night in the museum- het geheim van de grafkamer' gekeken. Niels was bij zijn schoolvrienden gaan zitten, en Tygo zat veilig tussen ons in.
Naast de kinderoptocht lopen in veel steden ook de Russstudenten een eigen optocht. Met die optocht komt traditioneel een einde aan de Russfeiring.
Russ of Russfeiring is in Noorwegen de benaming voor de feesten waarmee leerlingen uitbundig afscheid nemen van hun middelbare schooltijd, in Noorwegen de Vidergående skole.
Traditioneel zijn er rode en blauwe Russ (Rødruss en Blåruss). Rødruss is de oudste groep. Leerlingen die een opleiding volgen met een sterke economische component Blårus, terwijl leerlingen die een algemene opleiding doen, Rødruss zijn. In Tynset zijn er ook nog zwarte Russ (Svartruss) te vinden, die de praktijkrichting hebben gekozen en groene Russ (Grønnruss) die land-, tuin-, natuurschool hebben gekozen in Alvdal( Landbruksskole).
De afgelopen tijd kwamen de jongens steeds thuis met Russekort ofwel een soort visitekaartjes die de eindexamen-kandidaten uitdelen op straat en op het schoolplein. En als er verzameld kan worden....dan is Niels er als de kippen bij!
De meeste Russactiviteiten/ de echte Russfeiring begint met name in de drie weken voor 17 mei. De leerlingen dragen in deze periode een rode, zwarte, groene of blauwe overall die ze drie weken lang dragen en niet mogen wassen, ze verplaatsen zich bij voorkeur in een Russbil in hun eigen kleur, een auto, vaak een busje, dat een rijdend feestlokaal is en geven elkaar bijzondere opdrachten en bijzondere beloningen. De leeftijd van de meeste Russ is 18 jaar, wat in Noorwegen de leeftijd is waarop alcohol gedronken mag worden. Voor veel kinderen is de Russfeiring dan ook een kennismaking met alcohol.
De Russfeiring eindigt in het algemeen op de nationale feestdag 17 mei. 's Middags is er een aparte Russtog, een optocht waarbij de Russgangers door het dorp trekken met spandoeken of teksten over dingen die ze bezig houdt. (Soms politiek getinte meningen, maar ook veel grappige teksten).
De eindexamens in Noorwegen vinden pas na de Russ plaats. In het verleden is de begindatum van die examens wel eens vervroegd om het uitbundig feesten van de Russ te bestrijden. Het voornaamste effect was echter dat de resultaten van de leerlingen naar beneden gingen.
Niels en Tygo vinden deze traditie machtig interessant, en wilden vandaag erg graag de Russ-optocht zien, ook om nog een paar laatste kaartjes te bemachtigen. Ondanks de regen hebben we een leuke dag gehad!
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen