vrijdag 21 juli 2017

Zomervakantie in Zweden, deel 1

Zomervakantie 2017, 24 juni tot en met 15 juli rijden we rond in Zweden met de camper. 
De eerste dag van de vakantie begint met wisselend weer, maar in de loop van  de avond verdwijnen de buien. De dagen daarna laat de zon zich steeds vaker zien.
Omdat er precies op de zaterdag van ons vertrek een huis te koop komt, waar we eigenlijk wel in geinteresseerd zijn, moeten we een camping zoeken met internet. We nemen de tijd om de verkoopinformatie door te nemen en een beslissing te nemen...gaan we terug naar huis voor een bezichtiging op 2 juli, midden in onze vakantie? Gaan we de vakantieplannen inkorten, veranderen? Of gaan we vakantie houden, met het risico dat het huis verkocht wordt? 
 We kiezen voor het laatste, in de hoop dat het huis er nog is, als we terug komen van vakantie. Helaas wordt er een bod gedaan, enkele dagen na de bezichtiging...

We zetten onze reis verder richting Stockholm, maar overnachten eerst nog bij een meertje met zwemplaats, een afgeschermd stukje van de weg af. Het weer is er niet helemaal naar, dus we duiken niet het water in, maar we staan er heel rustig als enige camper!




De volgende dag vinden we een camping, ong. 10 km. ten zuidwesten van Stockholm. Vanaf de camping kun je naar beneden lopen, door een mooi aangelegd recreatiegebied naar het meer Mälaren. We wanen ons even aan de Middenlandse zee, met een heerlijk warm zonnetje!




's Ochtends lopen we vanaf camping Bredäng naar het metrostation en gaan naar het centrum van Stockholm. We bezoeken eerst Skansen, een openluchtmuseum, dierentuin en zeeaquarium op het Stockholmse eiland Djurgården. Hier doen we uiteindelijk bijna de hele dag over, omdat er zoveel te zien is.
 

Skansen bestaat uit zo'n 150 gebouwen uit allerlei delen van Zweden. Deze zijn afgebroken en zijn op de huidige locatie stuk voor stuk weer opgebouwd, van eenvoudige boerderijen en lavvu's tot de landhuizen van de adel. Het oudste gebouw dateert uit de 12e eeuw. In en rondom de gebouwen geven werknemers kleine workshops, bijvoorbeeld over glasblazen, leerlooien en het bewerken van de grond, om een zo realistisch mogelijk beeld te geven over het leven in Zweden door de tijden heen.



Daarnaast heeft Skansen ook nog een dierentuin waarin voornamelijk Scandinavische dieren te bezichtigen zijn, zoals de bizon, de bruine beer, de eland, de grijze zeehond, de lynx, de otter en de vos.



  












Van ratten tot krokodillen...je komt hier van alles tegen!




 Na een lange dag besluiten we om de metro te nemen naar Gamla Stan, en daar wat te eten. Het oudste deel van Stockholm is de Oude Stad, of Gamla Stan. Deze wijk op het eiland Stadsholmen doet bijna Zuid-Europees aan door de smalle straten en huizen die in okerkleur of rood zijn geschilderd.





Ondanks dat er nog veel te zien is in Stockholm, gaan we de volgende dag toch verder. Winkelen en steden bezoeken is niet de favoriete bezigheid van de 'mannen' onder ons...

Op een parkeerplaats bij een klein dorpje vinden we een slaapplek voor die avond. Lövstabruk (oude spelling: Leufsta bruk) is een plaats in de gemeente Tierp in het landschap Uppland en de provincie Uppsala län in Zweden.

Terwijl we de omgeving langzaam tot ons door laten dringen tijdens het eten, merken we dat we bij een bijzonder dorpje staan geparkeerd. Het is een dorpje met een bijzondere historie, en met een Nederlands tintje!

Het dorpje vindt zijn oorsprong in 1596, en was toen een van de grootste steden in Zweden. In 1641 werd het stadje gekocht door een Nederlander Louis de Geer. Het bleef daarna vele generaties in de familie, tijdens de 200-jaar durende hoogtij-dagen van de Zweedse ijzerindustrie. Bilderesultat for lövstabruk
Hij haalde veel van de handwerkers uit zijn thuisland, waardoor er ook nu nog veel families wonen met een Nederlandse achtergrond.





De zon achterna...we gaan toch weer iets noordelijker, omdat er regen is voorspeld in het zuiden van Zweden. Dat blijkt een goede keuze...
We verblijven een aantal nachten op camping Hedesunda in het gelijknamige plaatsje en genieten van heerlijke warme, zonnige dagen op een fantastische, mooie camping. 

Vanwege een kleine lekkage (er komt water binnen via de antenne) klimt Andre op het dak om wat nieuwe kit aan te brengen. Daarna gaan we naar het water en strandje bij de camping.



's Avonds maken we nog een kleine wandeling tussen de meren. We proberen de rood-witte lintjes te volgen, die de campingeigenaren aan de bomen hebben bevestigd.



De volgende dag besluiten we om een motorbootje te huren van de Nederlandse camping-eigenaar en maken we een mooi tochtje over de uitgestrekte meren die rondom de camping liggen.
Na een goede uitleg over de motor, kunnen we op weg. Tygo vindt het eerst nog een beetje eng en wiebelig. Hij wilde zo graag, maar bedenkt zich op het laatste moment...bang dat het bootje omslaat. Gelukkig zetten we door, en is hij al snel gewend.


 



 



 Dit was genieten!!!

Omdat er wat minder weer werd voorspeld, zijn we wat afgezakt naar het zuiden. Na een lange dag reizen, zonder een overnachtingsplekje te vinden, komen we 's avonds aan in Vimmerby. Hier besluiten we eerst wat te eten bij een pizzeria, voordat we verder zoeken.

Het is duidelijk: we zijn in Pippi Langkous-land! Vimmerby is de geboortestad van Astrid Lindgren, de schrijfster van o.a. de Pippi-boeken. In het centrum van de stad liggen een paar leuke, kneuterige speelhuisjes en het schip van Pippi. De jongens kunnen zich even uitleven, na een dag zitten...

 Nadat onze magen weer gevuld zijn, denk ik een zwemmeertje te hebben ontdekt op de kaart. Misschien dat we daar kunnen overnachten met de camper, maar dan...rijden we compleet verkeerd! We komen op een lange, bijna verlaten zandweg terecht en rijden heel lang. Op een open plekje, zie ik dat er een kleine parkeermogelijkheid is. We zetten de camper neer, genieten van het uitzicht en de ondergaande zon, en gaan slapen! Geen idee waar we zijn beland, maar morgen zien we wel weer verder...



Bilderesultat for ÖlandDe volgende morgen vinden we de hoofdweg weer terug en belanden aan het eind van de dag aan de oostkant van het eiland Öland. We staan op een grasveld met meerdere campers en caravans, en met een 'droog' toilet. Hiervoor betalen we 50 Zweedse kronen aan een mannetje die 's avonds even langs komt rijden.



De jongens spelen lekker met zand en water aan zee, en langzaam maar zeker gaan er steeds meer kledingstukken uit...



's Avonds maken we nog een wandelingetje langs het haventje voordat we gaan slapen.





Het beloofd nog een mooie warme dag te worden, dus pakken we die met beide handen aan! We gaan naar 'öland djur och nöjespark'. Een dierentuin met onbeperkte kermisattracties en een waterpark.






 
We maken eerst het waterpark onveilig. Pas als alle andere bezoekers klaar zijn met de dierentuin, de attracties en het drukker wordt in het water, gaan wij de rest bekijken.


 Hierna gaan we toch nog eventjes een uurtje terug naar het waterpark, voordat we horen dat het sluitingstijd is...


 







1 opmerking: